Brigata celor 7 magnifici ai comunicării eficiente – C⁷

Brigata celor 7 magnifici ai comunicării eficiente – C⁷

Cea mai mare problemă în comunicare este iluzia că ar fi avut loc”, spunea G Bernard Shaw. Și câtă dreptate avea!

Când ți s-a întâmplat ultima oară să ai o discuție, fie personală, fie în scop profesional, și să fii ferm convins că toată lumea a înțeles ce a vrut să transmită celălalt interlocutor, iar ulterior să descoperi „n” variante, luate câte „n” pentru fiecare mesaj în parte?. 

De vorbit cu toții vorbim, dar e timpul să mai și comunicăm. Cum putem face acest lucru? Nimic mai simplu! 

Abilitățile de comunicare pot fi învățate, iar discursul poate fi îmbunătățit. Este adevărat că pentru a deveni un speaker bun este nevoie de talent nativ, dar în acest context este vorba de comunicare eficientă și nu despre cum să devii următorul Tony Robbins sau Robin Sharma. Îmbunătățirea abilităților de comunicare poate duce la succes, atât la nivel personal, cât și profesional sau în business. 

Ai de transmis un mesaj? Vrei să răspunzi unei întrebări sau dorești să lansezi o discuție? Dacă scopul este acela de a avea o comunicare eficientă, ține cont de 7 principii de bază și nu uita să fii:  

1. Controlat 

Controlează-ți gesturile, postura, limbajul trupului cu totul. Reglează-ți tonul vocii, ritmul, volumul, respirația. Dacă începi un dialog cu cineva pe un fond calm, cu siguranță șansele sunt foarte mari să continuati în aceeași manieră. Dacă, în schimb, ești agitat și necontrolat, de ce mai multe ori, riști ca și interlocutorul tău să devină la fel. Și atunci va fi un adevărat spectacol. 

2. Clar 

Niciodată, dar niciodată nu lăsa interlocutorii tăi să ghicească ce vrei tu să spui. Nu te baza pe faptul că ei vor „citi printre rânduri”. S-ar putea ca aceștia să aibă o altă interpretare a vorbelor tale. Urmărește scopul mesajului, dar ține cont de idei. Nu sări de la o idee la alta, fără să fie nevoie sau fără vreo relevanță cu subiectul.

3. Competent 

De ce te-ar asculta cineva? Este o întrebare pe care ar trebui să ti-o pui inainte de orice întâlnire mai importantă. Ce faci atunci când trebuie să vorbești despre un subiect pe care nu-l stăpânești atât de bine? Încearcă să-l aduci în sfera ta de expertiză sau cunoștințe. Leagă-l de ceva cunoscut, vino cu argumente reale și concrete. În acest fel vei convinge mai ușor interlocutorul să te urmarească, nu doar să te provoace. 

4. Complet

Dacă dai interlocutorului tău doar frânturi de informație, cu siguranță că vei primi doar fragmente din atenția lor. Când ai de transmis un mesaj, de răspuns la o întrebare, trebuie să ții cont atât de introducere, de cuprins, cât și de încheiere sau concluzie. Oamenii sunt predispuși să afle părerea ta sau la ce concluzie ai ajuns tu. Nu sări niciuna din aceste părți. Fiecare își are rolul bine stabilit.

5. Conversațional 

Ține minte următoarea sintagma „Nu am venit sa țin un discurs!”. Nu fi melodramatic, nu ridica vocea ca și cum te-ai certa sau ai atrage atenția, pentru că vei obține doar efectul invers. Acum e momentul să-ți pui în funcțiune ascultarea activă. Cere feed-back, lansează la rândul tău întrebări, întreține o conversație. Lasă monologul pentru exercițiile în oglindă. “Două monologuri nu fac un dialog.” – Jeff Daly

6. Concis 

Nu irosi timp prețios! Nu te adânci în explicații alambicate și nu abuza de prea multe informații, decât atunci când ți se cer. Dacă nu ești sigur că ai înteles ceva, mai bine pune întrebări de clarificare, decat să continui într-o direcție greșită. 

7. Curtenitor 

Comunicarea curtenitoare este prietenoasă, deschisă și sinceră.Trebuie să ai în vedere că vorbești cu alți oameni, fiecare cu percepțiile și părerile lor. Fii empatic și sincer. Când ești curtenitor construiești relații, demonstrezi că îți pasă și primești același lucru înapoi.

Eu aș mai aduce în discuții și un “susținător înfocat”, căruia i-ar face mare plăcere să se asocieze acestei magnifice formule de 7C. Acest nou “partizan” ajută la transmiterea mesajului într-o manieră mai interesantă și captivantă, folosind metode inovative. Este vorba de Creativitate

În concluzie, comunicarea este importantă, iar comunicarea facută bine aduce întotdeauna un plus de valoare în relațiile interumane, de business sau cele personale. Data viitoare când îți stabilești o întâlnire sau o discuție, nu uita să îi convoci și pe cei 7 noi prieteni.

Foarte important! Nu judeca pe cineva care nu transmite mesajul așa cum ți-ai dori, deoarece construirea unei relații solide cu cei „7 magnifici” nu este deloc ușoară. Este nevoie de mult antrenament și repetiții. În orice relaționare sau discuție pe care o întreprinzi, nu uita de cei „3 P” atunci când este rândul tău să livrezi un mesaj. Întotdeauna fii politicos, „profi” (etică profesională) și pozitiv. 

In video-ul de mai jos regăsești un exemplu de Comunicare deficitară” versus „Comunicare eficientă

Acestea fiind spuse, mai exact scrise, eu sper că mesajul meu a ajuns la tine împreună cu cei 7 + 1 magnifici. Spor în tot și toate să ai!

Surse foto: unsplash, pixabay, pexel, freestocks.

Share this Post