Dezvoltarea carierei prin metoda IKIGAI

Dezvoltarea carierei prin metoda IKIGAI

IKIGAI (IKI = viaţă, GAI = valoare / preţ) este un concept japonez, care atribuie un sens valorii în viața pe care o trăim zi de zi și care s-ar traduce prin ”fericirea de a fi mereu ocupat”.  Cu alte cuvinte, IKIGAI este un model care te ajută să-ţi redescoperi scopul în viaţă sau motivele pentru care ai anumite trăiri, fie că este vorba de viața personală sau ne referim la activitatea profesională.

Cea mai cunoscută reprezentare IKIGAI este următoarea:

Dezvoltarea carierei prin metoda IKIGAI

Cum îți găsești IKIGAI-ul?

Teoretic, pentru a-ți găsi IKIGAI-ul, ar trebui să răspunzi onest la următoarele întrebări:

Ce iubești să faci? Ce activități sau acțiuni te fac să te simți plin/ă de viață, fericit/ă?

Care sunt cauzele în care crezi? Ce îți frânge inima? Ce ai vrea să schimbi în lume? Pentru ce ai fi gata să-ți sacrifici tot timpul și efortul?

 La ce ești foarte bun/ă? Ce abilități/deprinderi îți vin natural? Ce talente ți-ai cultivat? La ce excelezi fără să-ți propui?

 Pentru ce te plătesc/te-ar plăti oamenii? Ce servicii, valori sau bunuri oferi sau poți oferi, care să fie valoroase pentru ceilalți? Ce nevoi le poți satisface celorlalți, pentru care să fie bucuroși să plătească?

Notează apoi orice cuvinte, sintagme sau propoziții care îți vin în minte în cercul corespunzător (pasiune, misiune, vocație, profesie) și apoi încearcă să descoperi punctul în care toate se intersectează – acela e IKIGAI-ul tău. 

Sigur, majoritatea dintre noi nu suntem suficienți de lucizi în privința propriei persoane încât să identificăm aceste lucruri atât de ușor.

Cu siguranță ai experimentat, cel puțin una din trăirile de mai jos:

● confortabil, dar cu o senzaţie de gol în stomac, de parcă ți-ar lipsi ceva;

● entuziasmat şi automulţumit de sine, dar cu un simţ al nesiguranţei, incertitudinii;

● încântat şi încărcat de plenitudine, dar sărac (neajunsurile vieţii, banii, familia);

● satisfăcut dar cu o senzaţie că eşti nefolositor.

Pentru a evita aceste trăiri și senzații, trebuie să îmbini, într-un mod cât mai apropiat de ideal, PASIUNEAVOCAŢIAMISIUNEA şi PROFESIA.

Mai exact, fă ce faci, dar ai grijă să fie ceea ce iubeştisă fie ceea ce lumea are nevoiesă fie ceva ce îţi poate asigura o răsplată de orice fel, să fie ceva ce tu ştii să faci cel mai bine.

Dacă dorești să ai succes în carieră, este important să găsești care este IKIGAI-ul tău. Sigur că, lucrurile sunt mult mai complexe de atât. În lumea actuală, modernă, oamenii pun mai mult accentul pe posesiile materiale și uită să se mai concentreze asupra propriilor sentimente și trăiri. Trăiesc pentru familie, pentru copii, pentru rude, etc. Din acest motiv, nemulțumirile față de viața pe care o trăim sunt din ce in ce mai multe și par teribil de sufocante.

Pentru a diminua sau elimina acest efect, trebuie să transpui modelul IKIGAI în acţiuni concrete, pe principiul: “Nu aştepta nimic de la viaţă, acţionează azi pentru a vedea rezultate mâine!”.

Cele 10 legi ale IKIGAI-ului aplicate în carieră / viața profesională:

1. Fii mereu activ, chiar și în pauzele de relaxare (hobby-urile te pot salva);

2. Privește lucrurile cu calm, indiferent de gravitate, situație / context;

3. Nu te întinde mult cu pauzele de masă, gustări (fumat); 

4. Inconjoară-te de profesioniști si colegi bine pregătiți;

5. Fii in formă pentru următoarea ta avansare;

6. Zâmbește –  zâmbetul te face mai încrezător, productiv și este molipsitor;

7. Reconectează-te la natură – ia-ți laptopul si termină treaba pe o bancă, în parc;

8. Fii recunoscator pentru oportunitatea de a-ți îmbogăți experiența;

9. Trăiește clipa: “Cine ești AZI? Ce faci ACUM? și Ce ai în prezent?”;

10. Urmează-ți IKIGAI-ul – niciodată nu este prea târziu.

Maestrul în arta de a trăi nu distinge munca de joacă, corpul de minte, educația de recreație, iubirea de religie. Cu greu el știe care este diferența. El își urmează viziunea excelenței în orice face, lasându-i pe alții să decidă dacă se joacă sau muncește. In mintea lui, le face pe toate deodată”, scria James A. Michener 

  

Așadar, creați-vă oportunități acolo unde nu vi se oferă, nu vă temeți să luați decizii care par greșite pentru alții, nu vă lăsați până nu descoperiți ce vă face să vă simțiți fericiți, împliniți și mai voi înșivă ca niciodată. Avem o singură viață – cu un IKIGAI toți suntem datori. 

Iar întrebarea de final este, pentru fiecare cititor:

„Ce te face să te trezești dimineața dornic(ă) să începi o nouă zi a vieții tale, în care să te bucuri că trăiești și că ești o binecuvîntare pentru omenire?”

    

Surse foto: unsplash, pixabay, pexel, freestocks.

Share this Post